Hvad er
Permakultur?
Permakultur handler ikke kun om jorden men også om mennesker og ligestilling, centreret omkring de tre principper, omsorg for jorden, omsorg for mennesker og fair fordeling af ressourcer.
(Foto: Lars Hylleberg)
Permakultur er historisk en sammentrækning af de engelske ord permanent og agriculture. Det startede med en række bæredygtige principper for giftfri og bæredygtig dyrkning af jorden i samarbejde med naturen. I dag handler permakultur ikke kun om jorden men også om mennesker og ligestilling, centreret omkring de tre hovedprincipper: Omsorg for jorden – Omsorg for mennesker – Fair fordeling af ressourcer.
Konceptet blev introducereret i 1970’erne af biolog og forsker Bill Mollison og miljødesigner David Holmgren, begge fra Australien. De beskrev et bæredygtig, stabilt og modstandsdygtigt system til produktion af fødevarer, som ikke udpiner jorden og minimerer spild. Siden har permakultur bredt sig til hele verden og udviklet sig til at favne alle aspekter af menneskeliv.
Det omfatter måden vi bor og forbruger på, måden vi omgås hinanden på og fair fordeling af ressourcer på hele kloden. Permakultur kommer med helhedsorienterede løsninger på mange af de problemer vores globale samfund befinder sig i, og giver det enkelte menneske værktøjet til at gøre en forskel i.
De tre
etikker
Tre centrale etikker er pejlemærke for alle aktiviteter inden for permakulturer.
Omsorg for jorden
Om at passe på jorden og kloden
Handler om at forvalte jorden og dens ressourcer bæredygtigt. Det vil sige opbygge, beskytte og efterlade sunde, velfungerende økosystemer for en sund klode.
Det er levende jord i alle aspekter fra mikroorganismer, svampe og kryb til insekter, planter og dyr, alle er de afgørende for en bæredygtig balance. Der skal være plads til alle, også mennesket, men ikke kun mennesket.
En levende jord resulterer i et bæredygtigt økosystem med mangfoldighed af former, farver, planter, mønstre og så videre.
Dyrker du din jord med omsorg, vil du opleve mere liv og mere modstandsdygtighed over for fx meget regn eller tørke.
Omsorg for Mennesker
Dig selv, dine relationer og samfund
Omsorg for jorden kan brede sig som ringe i vand og række ud til mennesker i din æra og via bæredygtighed også ud til fremtidige generationer. Omsorg for Mennesker går dog skridtet videre og handler om samarbejde og partnerskaber.
Udfordringen er at vokse gennem personligt ansvar og selvværd. Selvværd defineret som velvære gennem omsorg for dig selv og andre uden at producere eller forbruge.
Når vi så vidt muligt accepterer personligt ansvar for vores situation i stedet for at anklage andre, bliver vi stærkere.
Samtidig bygger permakulturen på, at vi gennem samarbejde opnår en større visdom end summen af mennesker, og det betyder at vi sammen og i dialog med hinanden opnår bedre resultater for alle. Omsorg for mennesker handler også om at fokusere på mulighederne frem for forhindringer.
Fair fordeling af ressourcer
Overskud og selvregulering
Fair fordeling beskrives under to overskrifter. Fair fordeling af overskuddet og selvregulering af forbrug og vækst. Det handler om at tage det, vi har behov for og dele ud af resten og dermed erkende, at der er grænser for hvor meget vi kan tage, og hvor meget vi kan give.
Fx vil et frugttræ i din have producere mere frugt, end du selv kan spise eller har tid til at plukke, sylte og tørre, og resten kan gives til andre.
I et større perspektiv handler fair fordeling om det stigende forbrug i nogle dele af verden, og det deraf følgende pres på jordens ressourcer, som i højere og højere grad gør det klart, at uendelig vækst er umulig.
Tiden er kommet til, at vi i højere grad fokuserer på, hvad der er nok for os i stedet for at fortælle andre, hvad de skal gøre. Ved at finde den rette balance i vores egne liv kan vi være gode eksempler og forhåbentlig bidrage til, at andre kan finde deres bæredygtige balance.
Alle kan
være med
Du behøver ikke have et mindre landbrug for at være med. Permakultur kan dyrkes af alle fra det sociale til det regenerative landbrug.
Mini have
Urban Social Permakultur
Vi mener det, når vi siger, at alle kan være med, også hvis du blot har en altan eller en urtepotte i vindueskarmen. Du kan nemlig bruge principperne til at arbejde med de sociale relationer. Brug permakulturens etikker og designprincipper, når du arbejder med fællesskaber af enhver art på landet eller i urbane miljøer. Du kan endda designe dit eget livsforløb eller professionelle karriere.
Lille have
Koloni, Villa & Hus
Det oplagt at arbejde inden for permakulturen i villahaven, kolonihaven eller lignende. Med permakulturens værktøjer kan du designe en bæredygtig og frodig have med masser af blomster, afgrøder og en sund jord, eller hvad du/I nu drømmer om. Du kan samtidig bruge værktøjerne til at inddrage hele familien eller bofællesskabet og få alles ønsker og drømme med. Med permakulturen kan det virkelig blive en fælles have til alles glæde.
Stor have
Market-garden, lille gård
Med permakulturen kan du tage din market-garden eller lille gård til et endnu mere bæredygtigt niveau. Med permakulturens dyrkningsprincipper kan du gøre din praksis mere regenerativ og opbyggende, så du kan efterlade en sund og levende jord til fremtiden.
Og permakultur handler ikke kun om jorden. Læn dig op af de tre etikker og 12 designprincipper, når du skal bygge et hus, udvikle dit sted og din livsstil eller arbejde med de sociale relationer.
Landbrug
Regenerativt landbrug, skov-landbrug
Er du så heldig at råde over et stort stykke land, og har du lyst til at dyrke efter permakultur-principper, så er du ikke den eneste. Der bliver flere og flere steder i Danmark, hvor der dyrkes, bygges og leves efter permakultur-principper også i stor skala. Permakultur Danmark giver dig mulighed for at netværke med andre og udveksle erfaringer.